https://www.hetbestebiervankampen.nl/wp-content/uploads/2022/10/logo_header_520_tekst-2.png

Uitleg 'Het Beste Bier van Kampen'

ALGEMEEN
Het Beste Bier van Kampen is een concept van Proef- & Eetlokaal De Stomme van Campen en de Kamper Slijter. Beide bedrijven zijn in ruime mate gespecialiseerd in bier. 

De Stomme van Campen is een horecabedrijf waar mooie bieren en wijnen geschonken worden. Tevens worden er smaakvolle gerechten geserveerd welke vaak ook een biersuggestie hebben. Eigenaar David Lemstra is sinds 2004 eigenaar van De Stomme van Campen, daarnaast is hij eigenaar van Brouwerij de Wereld, een ambachtelijke brouwerij waar op dit moment zo’n 10 bieren gebrouwen worden.

André van Dijk, een bekende naam in de landelijke whiskywereld. Naast zijn voorliefde voor dit distillaat heeft hij eigenlijk een grote liefde voor alles wat vloeibaar is. André mag zich biersommelier noemen, hij is liquorist en beschikt over een behoorlijke wijnkennis. Met deze achtergrond is het haast van zelfsprekerd dat je eigenaar bent van de grootste slijter van Kampen.
David en André zijn de aanjagers van ‘Het Beste Bier van Kampen’. De afgelopen tien jaar is er een ware bierrevolutie aan de gang. Met de groei van de verkoop van speciaalbier in Nederland is ook de interesse in het (zelf)brouwen gestegen. Toen David in 2004 met zijn proeflokaal begon werd er in 70 brouwerijen in Nederland bier gebrouwen. 18 Jaar later zijn er meer dan 1000 brouwerijen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ruim 500 fysieke brouwerijen en de resterende 500 als huurbrouwer.

Uit de verhalen van bezoekers van het proeflokaal en slijterij horen David en André dat er op grote schaal in Kampen gebrouwen wordt. Op dit moment zijn er een zestal brouwerijen die commercieel hun bierassortiment op de markt brengen. Deze brouwerijen verkopen via retail (supermarkten en speciaalzaken) en via horeca (cafés en restaurants).
Daarnaast is er een groot aantal thuisbrouwers actief, welke voor eigen consumptie bier brouwen.

Met de bovenstaande ontwikkelingen in het achterhoofd gaan David en André op zoek naar ‘Het Beste Bier van Kampen’.

KERNWAARDEN
Voor het concept ‘Het Beste Bier van Kampen’ worden de onderstaande kernwaarden gehanteerd:

- Het brouwen van bier is relatief eenvoudig. Maar geringe middelen kun je al een fantastisch bier brouwen.
- Bier verbroedert. Een bier wordt vaak gebrouwen met meerdere personen, bijvoorbeeld door vriendengroepen of collega-brouwers.
- Het eindproduct wordt vaak in groepsverband gedronken. Dit stimuleert de sociale omgang met elkaar.

CONCEPT

Elke brouwer woonachtig in de gemeente Kampen kan zich opgeven voor de brouwwedstrijd. Aan de deelname zijn een aantal spelregels verbonden. Elke deelnemer voldoet aan deze spelregels.
De ingezonden bieren worden beoordeeld door een vijfkoppige vakjury. Het winnende bier wordt vervolgens gebrouwen bij een lokale brouwerij. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Bierfestival Kampen op 20 mei in de Bovenkerk. Het prijswinnende bier wordt aangeboden ter consumptie op het festival en aan retail en horeca. De winnende brouwer ontvangt 120 flessen van zijn eigen brouwsel, een bierdiner voor vier personen in Proef- & Eetlokaal De Stomme van Campen en mag zich een jaar lang ‘Beste Brouwer van Kampen’ noemen.

ELK GOED VERHAAL
BEGINT
MET EEN GLAS BIER